News and Announcements

Κατηγορία:

Λέξεις:

 |  ΓÎΜνικές

Τα τικ που σώζουν!

Και όμως, κάποια "τικ", πραγματικά σώζουν!

Τα τικ που σώζουν!

Μιλάμε για την οδήγηση δικύκλου, και για συγκεκριμένες πολύτιμες συνήθειες, έλεγχους και επαναλαμβανÏŒμενους αυτοματισμούς ασφαλείας.

Οι περισσÏŒτεροι αναβάτες έχουν καθιερÏŽσει τη δική τους ιεροτελεστία ελέγχων / «τικ», που συνήθως προέρχεται απÏŒ πολύχρονη εμπειρία στην άσφαλτο. Μάλιστα οι έλεγχοι πριν καβαλήσεις πρέπει συνήθως να γίνονται ΑΥΣΤΗΡΑ με την ίδια σειρά, για να μην παραλείψεις κανένα σημαντικÏŒ σημείο.

ΠΡΙΝ την οδήγηση

Ο νοητικÏŒς έλεγχος κάθε φορά πριν καβαλήσεις, πως δεν έχεις ξεχάσει τα απαραίτητα –δίπλωμα, άδεια οδήγησης, ασφάλεια, απÏŒδειξη πληρωμής τέλους κυκλοφορίας, κοντρÏŒλ για το γκαράζ, πορτοφÏŒλι, κινητÏŒ, και σετ απÏŒ αδιάβροχα. Ειδικά ÏŒσοι αλλάζουν συχνά μπουφάν και τσάντα, καλÏŒ είναι να τον καθιερÏŽσουν. Ένα... πασπάτεμα σε κάθε τσέπη, και μια εσωτερική απαγγελία του στιλ "κινητÏŒ, χαρτιά, κλπ.", σιγουρεύουν πως τα έχουμε ÏŒλα!

Ο Î­λεγχος στο λουράκι του κράνους πριν ξεκινήσεις είναι αναντικατάστατος. Είναι δεμένο; Είναι το πιο εύκολο πράγμα να ξεχάσεις, καθÏŽς δεν το αισθάνεσαι εύκολα στο λαιμÏŒ αν δεν σε πιέζει, ειδικά αν αλλάξεις τη σειρά των ελέγχων σου.

Τσεκ στο μπουφάν και στο σακίδιο για τυχÏŒν ανοιχτές τσέπες. SOS! Αν έχετε μεγάλη μοτοσικλέτα, θυμηθείτε πως σε υπέρ-υψηλές ταχύτητες, τα φερμουάρ της τσάντας ανοίγουν μÏŒνα τους, και ÏŒλο το περιεχÏŒμενο σκορπίζει στα πέρατα του ορίζοντα!

Έλεγχος για τυχÏŒν ανοιχτÏŒ πλάγιο σταντ (για τον φÏŒβο των παλιÏŽν δικύκλων που σου επέτρεπαν την εκκίνηση με ανοιχτÏŒ σταντ, ή στην περίπτωση που έχει χαλάσει ο διακÏŒπτης που κÏŒβει την ανάφλεξη) και φύγαμε.

Η... παραδοσιακή κλωτσιά στα ελαστικά, αποκαλύπτει σκασμένο ή πολύ ξεφούσκωτο ελαστικÏŒ.

Δεν τις ελέγχουμε ποτέ, ÏŒμως οι πιο επικίνδυνες καμένες λυχνίες είναι εκείνες των πίσω φλας! Νομίζεις πως έχεις βγάλει αριστερÏŒ φλας, κι ο οδηγÏŒς πίσω σου, νομίζοντας πως πηγαίνεις ευθεία προσπαθεί να σε προσπεράσει!

ΚΑΤΑ την οδήγηση

Ο αυτÏŒματος, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, έλεγχος του αριστερού χεριού στον διακÏŒπτη των φÏŽτων (σε ÏŒσα δίκυκλα τον διαθέτουν πλέον), ÏŽστε να διαπιστÏŽσουμε πως έχουμε αναμμένη τουλάχιστον τη μικρή σκάλα του προβολέα. Επιβάλλεται τÏŒσο απÏŒ το νÏŒμο, ÏŒσο και απÏŒ τη λογική, αφού το αναμμένο φως μας κάνει πολύ πιο ευδιάκριτους.

Ο τακτικÏŒς έλεγχος στον διακÏŒπτη των φλας (αν το δίκυκλο μας δεν έχει τη γνωστή ηχητική υπενθύμιση), για να μην κινούμαστε με κάποιο φλας αναμμένο. Είναι επικίνδυνο να δίνουμε λανθασμένη πληροφÏŒρηση για δήθεν στροφή, ενÏŽ συνεχίζουμε ευθεία. ΠÏŒσο μάλλον να κάνουμε, έστω και ανεπαίσθητα αλλαγή πορείας απÏŒ την άλλη πλευρά απÏŒ εκείνη στην οποία έχουμε βγάλει φλας.

Ο διπλÏŒς έλεγχος στους καθρέπτες, δηλαδή ο πρÏŽτος έλεγχος που ακολουθείται απÏŒ δεύτερο έλεγχο μετά απÏŒ 1-2 δευτερÏŒλεπτα. Ο δεύτερος έλεγχος θα μας βοηθήσει να καταλάβουμε την ταχύτητα των επερχÏŒμενων οχημάτων, αφού τα επικίνδυνα γρήγορα αυτοκίνητα και δίκυκλα θα έχουν μεγαλÏŽσει ανησυχητικά στο κρύσταλλο του καθρέπτη.

Ο οπτικÏŒς έλεγχος στις μπροστινές ρÏŒδες των μποτιλιαρισμένων αυτοκινήτων, για να εντοπίσεις εκείνες που ετοιμάζονται να στρίψουν.

ΠΗΓΗ

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας